‘Wat zeg je? Je werkt in een huisartsenpraktijk? Maar je hebt toch Nederlands gestudeerd?’ Iemand veroordelen op basis van zijn werk. Het is zo makkelijk. Serveerder? Ga eens wat doen met je leven. Vakkenvuller? Sukkel.

In deze tijd zou je postbode zomaar een universitair diploma op zak kunnen hebben. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Hij komt simpelweg niet aan de bak in zijn vakgebied. En dan echt niet omdat hij daar niet genoeg zijn best voor doet. Een dagconciërge op een muziekschool die de studie biomedische wetenschappen heeft afgerond. Het kan allemaal.

Bakken met geld heb je besteed aan een opleiding. Die opleiding is nu eenmaal je (toekomstige) visitekaartje. Je garantie op een goede baan na je studie. Een goede baan met een goed salaris. Zodat je in no time je studieschuld kan hebben afbetaald. Helaas. Dit gaat niet op voor de crisisgeneratie. Niet voor iedereen althans.

Natuurlijk heb je er altijd gevallen tussen die het wel lukt meteen in zijn of haar vakgebied terecht te komen. Gevallen die geluk hebben gehad. Of gewoon meteen hebben gekregen wat ze verdienden na er hard voor te hebben gewerkt. Dat wil nog wel eens jaloezie opwekken. Voor heel even maar.

Daarna ben je gewoon blij voor diegene. Jouw tijd komt nog wel. Vast wel. Ooit. En is op dit moment jouw leven ook niet een stuk interessanter? Overal waar je loopt. Iedereen die je tegenkomt. Misschien is hij of zij wel een soortgenoot. Die ene receptioniste. Die zou zomaar een studie aan de technische universiteit kunnen hebben afgerond. Die ene winkelmedewerker dan weer niet. Hij heeft echt niks beters te doen met zijn leven. Of, toch?

Met een beetje fantasie kun je er heel wat leuks van maken. Voor nu dan. Op een gegeven moment wil je toch echt wat gaan doen met je leven. En met je studie. Bijvoorbeeld een boek schrijven. Over het mysterieuze leven van die kassamedewerker. Of de postbode. En vervolgens wordt het boek een bestseller. En jij een wereldberoemd auteur. En.. leef je niet meer in een fantasiewereld.

Crisis? Het is maar net wat je er zelf van maakt.