Omschrijf jezelf in één woord. Het zou anderen niet lukken. Een zin of alinea zou nog niet genoeg zijn. Klein van stuk. Groots in karakter. Zelfstandig, eigenwijs, koppig. Maar bovenal een sterke eigen wil. Niemand kan jou vertellen hoe je je leven leidt.

Een creatieveling die de wereld afreist. En alles zorgvuldig vastlegt. Overal waar jij gaat. Daar is je camera. Met dezelfde zorg richt jij je op je medemens. Hoe zwaar die zorg ook kan zijn. Niemand kan jou vertellen dat je het niet aankunt.

Voor even lijk je kwijt. Al duurt even eigenlijk te lang. Je lijkt verstopt. Dit keer niet achter je camera. Die glinstering in je ogen. Die bijdehante blik. Die grijns. Verscholen achter een rookgordijn. Niemand kan jou vertellen met wie je je leven deelt.

Jaren later. Daar ben je weer. En hoe. Een glinstering in je ogen. Een ondeugende blik. Als een verliefde puber. Je maakt plannen. Samen. Geen idee te gek. Nog een grote reis alleen. Maar daarna begint het pas echt. Niemand die jou kan tegenhouden.

Een laatste grote, verre reis. Daar sta je dan. De koning te rijk. Nog een laatste duik. Om het jaar af te sluiten. Zwemmen bij volle maan. In een zee met een stroming zo sterk als jouw wil. Niemand kon jou vertellen toch maar niet die zee in te gaan.