Door de jaren heen is je muur van gepantserd staal vervangen door baksteen. Het doorgeefluik een voorportaal geworden. Een enkeling mocht dit portaal binnentreden. Bij hoge uitzondering. Alleen op uitnodiging.

Een verkeerde beweging en diegene stond weer buiten. Toch. Eenmaal vertrouwd, was een enkeling vaker welkom. Liet je soms zelfs de deur tot het voorportaal openstaan. In je nieuwsgierigheid naar de buitenwereld.

Het portaal werd afgebroken. De muren kregen ramen. De vensterbanken bekleed met bloemen. Al het moois gaf je energie. Gaf je kracht. Je durfde mensen binnen te laten. Hield ze liever wel op veilige afstand.

Elke dag een beetje meer. Leerde je geloven in de goedheid van de mens. Hoopte je dat mensen ook in jou geloofden. Dan alleen nog de liefde. De liefde voor jezelf. Die was ver te zoeken. Toch ving je soms een glimp op. Als je in de spiegel keek. Als.

Geloof, hoop en liefde. Ze groeiden. Vervingen de muren. De ramen. De deur. En nu sta je als een huis. Een powerhouse. Niets kan jou breken. Jou in elkaar doen storten. Vol vertrouwen kijk je in de spiegel. Kijk je de toekomst tegemoet.

Maar dan. Anderen worden jaloers. Kunnen zich niet staande houden zoals jij. Proberen je cement weg te peuteren. De een bewerkt je met een beitel. De ander slaat er met een moker op los. De sloopkogel mist je. Op een haar na.

Je staat nog. Maar het vertrouwen is aan diggelen. Voor even geloof je er niet meer in. Wens je die muur terug. De stalen muur die niemand doorliet. Die jou beschermde tegen precies dit. Hoe kon je zo stom zijn anderen te vertrouwen?

Voor even lijkt de power weg. Voel je je geknakt en gebroken. Tot de hulptroepen in actie komen. Uit elke hoek komen ze opdraven. Onverwachte hoeken. Slepen cement aan. Alsof hun leven ervan afhangt. Laten de cementmolen op volle toeren draaien.

Geloof, hoop en liefde. Ze zijn er nog. En die paar enkelingen. Zij vormen de muur waarachter je kunt schuilen. Waarop je kunt steunen. Wanneer je je even op moet laden. Ze houden je staande. Zoals een ijzerdraadje de gerbera omhoog houdt.